Lyžování v Rakousku - Lungau, leden 2004

Jedeme ve třech - já, Ráďa a Tomáš -od středy do neděle lyžovat do rakouské oblasti Lungau, která leží v Nízkých Taurách. Je hodně sněhu, během týdne navíc dál sněží a tak mám docela strach z cesty. Nejsem totiž ani normálně žádnej příznivec cest autem, a v tomhle počasí to platí dvojnásob... Nakonec je ale cesta celkem v pohodě, sníh na silnici byl jen mezi Budějovicemi a Lincem, takže v sedm ráno jsme na místě. Máme v plánu za ty tři dny, co tu budeme, navštívit tři různá střediska: Speiereck, Katschberg-Aineck a Fanninberg.

Lungau - přehledová mapa

Čtvrtek 29.1.

Jako první navštěvujeme Speiereck. Je nádherně a je i nádherný sníh, což dohromady dává skvělou lyžovačku. Dokonce se mi daří i carvingové oblouky ;-).Taky chci vyzkoušet pásy, ale bohužel terén je lavinézní (st. 4), sníh má strukturu písku překrytého nepříliš silnou deskou na povrchu. Takže jdu aspoň kousek směrem do kotle pod Speiereck. Zítra na Ainecku to snad bude lepší. Nahoře na Speierecku je ale sníh vyfoukaný, takže na jeho vrchol nám vylézt ten zbývající kus od konečné lanovky nebrání nic. Je odtud nádherný kruhový rozhled.
Zkusil jsem udelat par fotek z vrcholu a spojit je do panoramatu. Celkem to vyšlo, jen kdyby ta demo verze toho programu necpala do obrázku ty loga tak blbě - doprostřed. Jestli si ale myslej, ze kvuli tomu vyhodim 64 doláčů za ostrou verzi, tak jsou na omylu ;-) Výsledek je tady:

Panorama ze Speierecku

...a pár fotek z dneška:

Štíty Nízkých Taur Großeck Na vrcholu Speierecku Na vrcholu Speierecku Křest pásů

Pátek 30.1.

Probouzíme se do jasného mrazivého počasí a po vydatné snídani vyrážíme směr Aineck. Lyžování je tu taky skvělé, akorát dopoledne nahoře hodně fouká. Při prvním sjezdu vyhlížím kam si vyšlápnu odpoledne. Sněhové podmínky jsou sice stále nepříznivé (místy úplně vyfoukáno a jinde zas návějě překryté dutě znějícími deskami), ale terén je tu naopak příznivý. Mírné louky Aineck almu se táhnou pěkně daleko. Tak po poledni nasazuju pásy a nejdřív stoupám kus po sjezdovce, pak kolem opuštěné salaše a pak dál na hřeben. Ty pláně okolo jsou úžasné, je to krása. Sněhové desky pod lyžema nepěkně duní a křoupou, takže si říkám, že mám kliku, že jsou tu ty louky mírné. Za téhle situace bych asi nikam do prudšího terénu nelezl. Večer dorážíme znavená těla v Tamswegském bazénu.

Na sjezdovce Katschberg Ze skialpového výletu I Ze skialpového výletu II Pohled z Ainecku

Sobota 31.1.

Ráno se probouzíme do pěkné zimy, určitě je aspoň mínus patnáct. Řadící pákou u auta nejde skoro hýbat a motor se trochu zahřívá až u sjezdovek pod Aineckem. Je polojasno a nahoře na kopci je tepleji než dole v údolí, jen fouká o něco víc, než by se slušelo. Ježdění je zase skvělé a dneska se držíme víc na Katschberské straně Ainecku. Po obědě v Kosselbacheralmu (sýrová klobása a pivo) jdu zas na pásech na Aineckalm, stejně jako včera. Lituju, že není víc sněhu, a že si nemůžu vychutnat sjezd z Teuernlocku. U horní stanice lanovky se zas potkávám s Ráďou a Tomášem. Ještě chvíli brousíme sjezdovky a před čtvrtou sjíždíme dolů k autu. Zalyžovali jsme si výborně, počasí i sníh byly skvělé a nezbývá než vyslovit Rádě velikou pochvalu za to, jak nám to krásně zařídila.