Deník nejen o počasí

Archiv

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003
Meteozáznamy 2020
Aktualni data
Statistika
Graf měsíc


31. prosince 2020: Počasí zatím nepřináší žádnou změnu. Celodenní mráz zůstává jen na horách a sníh nepadá žádný. Jen několik sjezdovek je vysněžených technicky, avšak lanovky nejezdí, neboť epidemiologická junta vládnoucí v této "demokratické" zemi to totiž zakázala. Včera a dnes ale bylo aspoň krásně slunečno a bez větru, takže venku bylo příjemně. Včera jsem se byl proběhnout kolem Popovky a nakonec jsem si i zaplaval v Kristýně. Dneska jsem vyrazil na skialpy na Ještěd na novou sjezdovku Skalka, která jako jediná je vysněžená. Lidí na pásech tam bylo víc, mnohem víc však bylo výletníků s boby a saněmi. Svezení bylo přes technický sníh a tupé hrany mých lyží moc pěkné.



28. prosince 2020: Změna opravdu přišla. Nejprve to bylo několik srážkově bohatých front, které od západu přecházely naše území a přinesly výrazné oteplení, protože vypudily zateklý studený vzduch. Pak se v noci po Štědrém dnu ochladilo skoro o deset stupňů, takže od středních poloh napadl poprašek sněhu a teplota se i přes den udržela kolem nuly. Včera se ve výběžku vyššího tlaku udělalo téměř jasno, vydrželo poměrně chladno, ale velmi silný vítr to dost zásadním způsobem kazil. Když jsme běželi po hřebeni Jestřebích hor k Markoušovické rozhledně, tak jsem se bál, aby nám nějaký strom nebo větev nedal po hlavě.


21. prosince 2020: O víkendu pokračovaly inverzní útrapy. Přemýšlel jsem kam z toho humusu aspoň na chvíli uniknout a vymyslel jsem výběh na Smrk. Cestou tam to vypadalo, že Oldřichovské sedlo odděluje dva světy, peklo a ráj. V Raspenavě svítilo slunce a bylo nádherně. Výběh byl sice náročný, ale cesta je to překrásná, obzvlášť když se k tomu přidala ta sluneční lázeň. Návrat do Kráteru temnoty byl těžký. Dneškem by ale snad mělo dojít ke změně cirkulace a to by mělo ty inverzní sračky vypudit.


17. prosince 2020: Globální situace je stále stejná. Jihozápadní proudění mezi blokující výší na východě a níží na západě způsobuje nadále odpornou inverzi. Včera jsem sice kolem Hrádku měl to štěstí, že bylo chvíli jasno a slunečno, ale v kopcích kolem Popovky se sále držela mlha a v Liberci bylo úplně hnusně. Dneska je zas situace, kdy inverzní oblačnost kopíruje hranice našeho Kráteru. Pouze hřebeny Krkonoš, Šumava a Frýdlantsko vyčuhují nad ní.


14. prosince 2020: Počasí nestojí za nic. Je šedivo, mlhavo, lehce nad nulou. Nevíme, zda ještě existuje slunce. Být tak v Alpách, kde leží spousta sněhu a je slunečno. Laviny sice hrozí, ale ony by se nějaké trasy našly. Jenže...


10. prosince 2020: Dnes v noci se sice ochladilo, přičemž teplota padala volným pádem, ale na návrat zimního počasí to nevypadá a už ani dlouhodobější výhled ho neslibuje. Šance na sníh během vánoc je mizivá.


7. prosince 2020: Počasí otočilo kormidlem o stoosmdesát stupňů a o víkendu nabídlo absolutní jaro. Polojasno a kolem dvanácti stupňů vybízelo k posezení venku. Když měl člověk stěstí a zrovna svítilo slunce a trochu se utišil vítr, jako my kolem poledne v Praze na vltavské Náplavce, mohl si sednout do křesílka, vychutnávat si pivo a vstřebávat uklidňující a hojivé sluneční paprsky. Vítr byl (a je ještě dnes) jinak velmi nepříjemný a silný. U nás maximální hodnota dosahovala 15m/s, ale na Frýdlantsku údajně až 25m/s. Cestou z Prahy jsme se proběhli v lesích za Brandýsem a vykoupali se na Lhotě. Pocitově byla voda studenější než v sobotu Malý Tajch, který byl zamrzlý a musel jsem si prolamovat rukama díru ve 2cm tlustém ledu.


3. prosince 2020: Venku mrzne, sněží a je to krása. Jenže je to bohužel labutí píseň tohoto úvodního dějství zimy, protože nás čeká od zítřka postupně situace, kdy mezi hlubokou níží nad západní Evropou a blokující výší nad Ruskem bude proudit vzduchová hmota spíš teplá.


2. prosince 2020: Meteorologická zima začala včera a začala poměrně stylově. Ačkoli ve městě sníh není, už na Kunraticích je poprašek, v Jablonci leží asi 2cm a na Bedřichově je zima se vším všudy. Sněhu tak 10cm, víc ne, ale zimní nálada dokonalá. Asi by se dalo i lyžovat, pokud by lesní muži nevypluhovali cesty nebo je aspoň nerozjezdili náklaďákem. Já jsem se byl proběhnout z Maliníku na Olivetskou a "nemůžu neříct", že se po těch vypluhovaných úsecích neběželo lépe než na rozšlapaném kanále nebo v čerstvém sněhu kolem Olivetské hory ;-). Nicméně lyžaři včera už byli, protože právě kolem Olivetské hory byl úsek nerozježděný a nerozšlapaný a byla tam hezká stopa a tak jsem to drtil do kopce čistým sněhem vedle ní.


29. listopadu 2020: Ve vyšších vstvách atmosféry se nad Polskem a Běloruskem utvořila oblast nízkého tlaku a dnes začala slabě ovlivňovat počasí i u nás. Nejvíc se taková situace projeví samozřejmě u nás na severních horách a tak nám už od noci trochu sněží, venku je bílo a je to příjemná změna oproti předchozím dnům hnusné inverzní šedi. I když částečně ta šeď byla narušená už včera, takže v lese při běhu bylo také hezky a námraza spolu s občasným problesknutím slunce vytvářela tisíce záblesků jako by všude byly rozsypány tisíce diamantů.


26. listopadu 2020: Na grafu teploty je poslední dva dny vidět jen rovná čára na hodnotě kolem nuly. Může za to opět inverzní oblačnost, která dusí celý náš Kráter. Jen hory a samozřejmě Frýdlantský výběžek, jenž je evidentně připojen ke státu ovládajícímu Kráter omylem, jsou čisté a jasné.


23. listopadu 2020: V pátek trochu sněhu napadlo, ale jen maličký poprašek a jen někde. V Liberci se navečer přehnalo několik aprílových intenzivních přeháněk, z nichž jednu jsem chytil cestou na kole z práce. V sobotu ráno bylo trochu bílo na Jizerce, tak jsme se byli projít na Bukovci a Jelení Stráni. Ačkoli bylo celkem nevlídno, lidí bylo jako v plné běžkařské sezóně. Včera odpoledne už zas jen pršelo a teď také. Možná na hřebenech vydrželo sněžení.


20. listopadu 2020: Ačkoli tlak během týdne prudce stoupal pršelo skoro každý den. Sice ne moc, ale dost na to, aby bahno v lese nabývalo na intenzitě. Nyní je bahno kupodivu i v místech, kde za normálních okolností nebývá, neboť je tam perk. Dnes se ochladilo a slibují i nějaké vločky, minimálně do vyšších poloh. Stane-li se tak, půjdeme to určitě prozkoumat.


16. listopadu 2020: V pátek, díky částečné změně cirkulace, došlo k prvnímu narušení inverzního hnusu, v sobotu spadlo pár kapek na slaboučké frontě a v neděli se hnus zase vrátil. Ráno sice vypadalo na Kvíčale slibně, ale velice rychle se inverzní oblačnost opět navalila z vnitrozemí a bylo po ptákách. Za sluníčkem jsme museli jet až na Pomezní boudy. Původní záměr běžet na Sněžku jsem opustil a místo toho jsem se proběhl po hranici na druhou stranu. Na hřebeni jsem se mohl kochat, jakmile jsem seběhl kus níže směrem k Lysečinám pohltila mne mlha. Dnes inverzi vystřídalo západní proudění a poměrně výrazná fronta s deštěm. Uvidíme, co bude dál, jestli vyjde model na příští víkend a spadne už pár vloček.


10. listopadu 2020: Mlhy a nízká oblačnost se stahují kolem nás jako když se stahuje smyčka kolem krku oběšence a vykukují z ní už jen vrcholky nejvyšších hor. Včera ještě i celé Jizerky byly nad jejím příkrovem, dnes už jen východní partie, zatímco Bedřichov je teď ráno právě na rozhraní.



8. listopadu 2020: Nízká oblačnost se začala tvořit už včera, ale my jsme ještě měli štěstí. Žlutošedá barva na družicových snímcích byla k vidění jen ve středních Čechách a i když trochu zasahovala i na sever k Lužickým horám, postupně se rozpouštěla a proto jsme si výlet na Hvozd užili za krásného počasí a z vrcholu jsme se mohli kochat pohledem na desítky různých kopců vystupujících s moře nízké oblačnosti. To dneska byla situace jiná. Ráno bylo v podhůří a na horách stále jasno a ve vnitrozemí nízká oblačnost. Ta se ale nerozpouštěla a naopak se valila k nám do hor, takže kolem druhé už byl Liberec v mlze. Měl jsem v úmyslu vyběhnout si na Hvozd, kde jsem si vyhlédl včera pěkné cestičky, ale nakonec jsem bežel z Harcova na Maliník, kde vydržela jasná obloha a bylo to moc pěkné.


6. listopadu 2020: Střední Evropu zakryla jako deštník mohutná anticyklóna. Deštivé počasí je minulostí, je slunečno a spíš se dá čekat, že přijdou inverze. Dnešní noc byla ale jasná a proto velmi chladná, téměř o patnáct stupňů chladnější než noc na úterý. Po nulu teplota klesla už večer a mrzlo celou noc.


3. listopadu 2020: Dnešní noc byla mimořádně teplá. Včera během dne teplota stoupala až k 15°C a večer kolem desáté stoupla na krátko ještě o stupeň výš. Pak trochu klesla, ale přesto se až do rána udržela hodně nad deseti, takže počítám, že se budou přepisovat maximální naměřené hodnoty na mnoha stanicích. Dnes teplý sektor frontálního systému opustíme, takže to zas půjde dolů.


2. listopadu 2020: Říjnová srážková bilance je 163mm, což je určitě aspoň dvojnásobek dlouhodobého průměru. Situace přetrvává víceméně stále stejná, to jest přetlačovaná mezi cyklonálním vlivem na západě až severozápadě a anticyklonálním na východě až severovýchodě. Každý den se aspoň pár kapek postará o to, že je všude mokro a silnice vůbec neuschnou. Chtělo by to zhyzdit kolo blatníky ;-).


30. října 2020: Prší a prší. Tento týden každý den aspoň trochu. Myslím, že co do počtu srážkových dní bychom museli hledat dost v minulosti, aby našel letošní říjen přemožitele.


26. října 2020: Přední strana oblasti nízkého tlaku nad západní Evropou a zadní strana tlakové výše nad Ukrajinou. To je konstelace, která se během víkendu postarala o poměrně teplé a slunečné počasí. Tlakový gradient byl nižší než během týdne, takže i foukalo méně. Chopili jsme se té šance a v sobotu si vyjeli spravit náladu na silničku do Ráje. Ostrůvek pohody doplnila kavárna v Mnichově Hradišti, kde několik stolečků ve dvoře, výborná káva a jablkový řez navodily na chvíli pocit, že zase žijeme ve světě normálních lidí. Nedělní výlet na Kokořín v tom duchu pokračoval. Dnes se bohužel vše vrátilo do smutné šedi.


22. října 2020: Po přední straně anticklóny nad Balkánem k nám zafoukalo od jihozápadu a tak se začalo oteplovat, ale jak to u těchto situací bývá, velmi silný vítr to zatím dost kazil. Až dnes se trochu zmírnil a svítí sluníčko, tak bude vyjížďka na silničce.


19. října 2020: O víkendu vliv cyklóny na naše počasí slábl a srážek tedy ubývalo, nikoli však oblačnosti. Bylo i nadále šedivo a celkem nevlídno, na hřebenech Krkonoš panovala regulérní zima se sněhem. Nouze ale naučila Dalibora housti, takže jsem byl v sobotu na Kosti běhat a v neděli na silničce. A bylo to i tak fajn.


14. října 2020: Za uplynulých 24h napršelo skoro 80mm srážek.


13. října 2020: Kolem tlakové níže nad Polskem k nám proudí studený a vlhký vzduch. Je stále sychravo, šedivo a srážek je hodně. Počasí, stejně jako situace všude na světě, je smutné. Tak snad že se aspoň ten srážkový deficit vyrovná a nenaplní se zatím scénáře těch, kteří stále hledají něco negativního, v čem by se pak mohli vrtat jak brouk v hovně a pak o tom s velou pompou informovat celé lidstvo.


11. října 2020: Cyklonální počasí se nás drží jako hovno košile a tak je stále zataženo a hodně deštivo. Teploty jsou víceméně průměrné na toto období. Škoda, že není více slunce, protože právě nastává ten týden či dva, kdy je podzim opravdu "zlatý".


4. října 2020: V sobotu bylo počasí poměrně zajímavé. Po přední straně tlakové níže nad Francií k nám od jihozápadu proudil velmi teplý vzduch a díky tlakovému gradientu bylo proudění velmi intenzivní, takže vítr dosahoval intenzity vichřice. Na obloze bylo zataženo řídkou vysokou oblačností a celkově spolu s tím větrem to dělalo takovou tajemnou atmosféru. V noci na neděli zapršelo a ačkoli se rozložení tlakových útvarů příliš nezměnilo, přece se proudění stočilo trochu víc k západu a vzduch se "vyčistil", takže proti sobotě byla viditelnost daleká a na obloze sobotní šedivou nadradila jasně modrá.


1. října 2020: Od začátku tohoto týdne je střední Evropa rozdělená na dvě části. Zatímco západ je po vlivem výššího tlaku a převažuje slunečné počasí, na východě stále úřaduje tlaková níže přinášející oblačnost a srážky. My jsme na rozhraní, takže srážky k nám sice nezasahují, ale bezoblačná čára bohužel prochází až kus dál na západ. Dnes ráno byla mlha jako sviň.


29. září 2020: Posledních pět dnů pršelo zatím každý den a to srovnalo zářijový srážkový průměr někam k normálu. Zatím je 60mm a naprostá vtšina spadla v této srážkové epizodě. V neděli jsme ale měli veliké štěstí, protože v Konecchlumí zrovna nepršelo a závody se odehrály za celkem dobrého počasí. A podařily se nám na šťastnou sedmičku :-).


25. září 2020: Ještě ve středu jsme si za pěkného teplého počasí udělali výlet do Děčína na ferratu "Pastýřská stěna" a včera jsem se krásně projel na kole. Dneska nám ale babí léto odnesla výrazná tlaková níže, která od severozápadu přechází přes Evropu a přináší výrazné ochlazení a také déšť. Od rána intenzivně prší, což je dobře, protože od posledních výraznějších srážek už zase uplynuly více než tři týdny.



21. září 2020: Pokračuje nám babí léto a teploty zase trochu stoupají. Na koupání už to sice není, ale na odpolední vyjížďky paráda.


18. září 2020: Předevčírem tropický den a dneska? Ranní teplota 2,7°C a namrzlé sklo u auta. Jizerka -3°C a při zemi -7°C. Září, podobně jako duben, holt umí udělat pořádné rozdíly. Výměna teplé vzduchové hmoty za studenou proběhla ale pod taktovkou vysokého tlaku, takže beze srážek. Anticyklóna drží vládu dál a mělo by se opět oteplovat.


16. září 2020: Dneska jsme se ještě vykoupali v přehradě. Voda osvěžující a krásně čistá.


15. září 2020: Včera chyběla jen jedna desetinka do dosažení odpoledního maxima 30°C a tedy parametru letního dne. Bylo opravdu teplo a při odpoledním švihu (dá li se 110km/1800m za švih považovat ;-) jsem se nemohl vůbec dopít, až večer doma. Ale bylo nádherně, příroda už se barví do teplých zlatavých tónů a všude spousta ovoce, hlavně švestek a jablek. A jak to padá na zem, tak to v příkopech kvasí a voní to. Teda aspoň mně to voní.



13. září 2020: Máme za sebou úplně letní víkend, kdy odpolední teplota dosahovala pětadvacet a už ani rána nejsou tak chladná.


11. září 2020: Tlaková výše přinesla do střední Evropy babí léto, u nás jen nakrátko včera přerušené slabou frontou, na níž maličko zapršelo. Celý víkend a příští týden nás ale čeká slunečno a teplo, pohodička. Jen některá rána už jsou studená, jako například to dnešní s minimem 5,7°C.


6. září 2020: Konec týdne byl celkem fajn, už nepršelo a postupně se oteplovalo. Mohli jsme si tedy udělat výběh do Broumovských stěn a dvě vyjížďky na kole. V té celkové silniční bídě se mi přece povedlo vymyslet dva okruhy, kde byl rozumný asfalt a až na malé úseky malý provoz. Ve čtvrtek se mezi Červeným Kostelcem a Hronovem dobře osvědčily "polní silničky" opravené za unijní peníze. V pátek jsme popojeli autem do Náchoda a pak si dali horskou etapu přes Polici, Broumov a Gory Stolowe. Jak stoupání 7km z Radkowa na náhorní plošinu Karlow, tak následný sjezd do Kudowa Zdroj byly super a užili jsme si to skoro jako chlapci při horské etapě na Tour :-). V sobotu jsme v Jívce měli za ideálního počasí ještě jedny závody a opět jsme byli úspěšní, Ráďa osmá a mně se povedlo zvítězit.


2. září 2020: Včera se nad naším územím vlnila v brázdě nízkého tlaku fronta a pršelo vydatně, ale jen na východě. Střed a západ republiky zůstal beze srážek. Tady na Kvíčale trval intenzivní déšť celý den a napršelo nejspíš několik desítek milimetrů, zatímco v Liberci nepršelo téměř vůbec. Od dnešního dne by snad měl přebírat vládu výběžek vyššího tlaku, tak snad bude aspoň druhá polovina týdne lepší, i když žádné velké teplo asi čekat nemůžeme. Teď je zatím venku hustá mlha.


30. srpna 2020: V pátek se ještě naposledy udělalo na chvíli letní počasí a tak první etapa Ceny Východních Čech v Hajnici byla za ideálních podmínek. Večer ale přišlo první výrazné srážkové pásmo a od té doby se to začalo střídat a louky na shromaždišti měknout a bahnovatět. Celkem jsme měli ale štěstí, že žádný lijavec se nestrefil přímo do času, kdy jsme byli v lese. Ten dnešní to sice minul jen o fous, protože začalo lejt snad ve stejné pikosekundě, kdy jsem razil sběrku, ale štěstí to bylo. Les byl sice šťavnatý, ale kdyby lilo tak tako třeba teď večer, tak nevím, jak by to dopadlo. Takhle to dopadlo celkem výborně, protože Ráďa obsadila celkové druhé místo a byla na bedně, pro mne zbyla tentokrát jen brambora.


26. srpna 2020: Jelikož je Liberec obklíčený rozkopanými silnicemi a tudíž je hustý provoz i na úzkých vedlejších silnicích, je potřeba hledat nové varianty silničních švihů. Jedna možnost je uniknout z města vlakem. Včera jsem jel vlakem do Frýdlantu a pak údolím Smědé a přes Polsko zas k Jezeru a okreskami přes Žitavu zas zpátky. Bylo to přes 90km a ačkoli jsem vyčabil brzo, vracel jsem se už po západu slunce. Bylo poměrně chladno a větrno, blížící se podzim visí ve vzduchu. Ale pěkné to bylo.


24. srpna 2020: A dnešní ráno bylo po dlouhé době zase "jednociferné", pouhých 9°C.


23. srpna 2020: Co bylo v pátek už dneska neplatí. Sobota byla vlhká a úplně zatažená a přeháňky přecházely od západu v úzkých pásech. Dnes bylo dopoledne hezky, ale odpoledne opět přišly přeháňky a bouřky. Liberec jako by je ale odpuzoval, na radaru je vidět, jako by se před městem rozestoupily a obešly ho jak ze severu tak z jihu. Byli jsme znovu na Berzdorfersee, tentokrát na Ráďa na bruslích a já jsem si jezero oběhl. Má po obvodu 16km. Nechybělo koupání, tentokrát i vlnami, takže chyběla opravdu jen ta sůl. Pak jsme se ještě prošli po starém městě v Gorlitz.


22. srpna 2020: Vrátily se teplé letní dny a na dnešek jsme měli dokonce i tropickou noc. První a pravděpodobně i poslední v tomto roce. Vzduch je ale suchý a tak je teplo příjemné, žádná prádelna.


18. srpna 2020: Přechází nám přes střední Evropu fronta a tím pádem je řada slunečných dnů příjemně na krátko přerušena deštěm a ochlazením.


16. srpna 2020: Další bouřky přišly v pátek a to už se nám nevyhnulo a napršelo celkem v klidu několik milimetrů. Ještě včera pak přetrvávalo skleníkové počasí, ale už v noci na dnešek bylo výrazně příjemněji než celý minulý týden a i dneska je znát, že vzduchová hmota se vyměnila. Sice bylo opět letní teplo, ale vzduch je sušší, příjemnější a teď večer je krásný chládek. Byli jsme se na kole vykoupat na Berzdorfersee. Tentokrát jsme jeli přes Černousy směrem tam a přes Žitavu zpátky, tedy obráceně než obvykle. A objevili jsme pár pěkných míst, jednak pěknou silničku z Černous do Reczynu a jednak vedlejší silnici vesničkami z Tauchritz do Žitavy. Objeli jsme si pěkných 125km a ještě se vykoupali v naprosto průzračném jezeře, kde k pocitu koupání někde v moři chybí snad už jen ta sůl ve vodě.

Meteostanice je kvůli poruše čidla mimo provoz. Nejprve jsem zjistil, že čidlo vlhkosti neměří vůbec hodnoty vyšší než cca 80%. Tak jsem našel v krabičce jedno náhradní čidlo a vyměnil jsem ho, jenže ono nefungovalo. Pokud jsem ho připojil přímo na konektor stanice, tak fungovalo normálně, ale na druhém konci kabelu ne :-(. Skoro celý den jsem se s tím mořil, osciloskopem to zkoumal, a na nic jsem nepřišel. Signál vypadal i na druhém konci kabelu rozumně ale čidlo mlčelo jako hrob. Zkusím vyměnit kabel, vezmu stíněný. Jestli to nepomůže, tak asi holt smůla.


12. srpna 2020: Bouřek bylo v pondělí a úterý opravdu hodně, ale našemu městu se to všechno v podstatě vyhnulo, i když jen těsně.


10. srpna 2020: Tlaková výše se postupně odsunula víc k severu a u nás je spíš nevýrazné tlakové pole. Dny jsou horké, třicítky padají, a výrazně se oteplilo i v noci. Tropickou noc jsme sice ještě neměli, ale ke dvaceti dnes ráno moc nechybělo. Včera se objevily tady na severu první přeháňky a bouřky, jedna nám zmařila podvečerní koupání na přehradě, přitom o kilometr dál ani nekáplo. Dneska by mělo bouřit zase, uvidíme kde a kdy. O víkendu jsme byli s Nováky v Krkonoších. V pátek jsme šli z Jakuszyc na Dvoračky, kde jsme spali. V sobotu jsem se proběhl po hřebenech a pak absolvoval ještě zbytek výletu s ostatními. V neděli jsme už pak jen sešli přes Čerťák do Harrachova.


6. srpna 2020: Jsme pod vlivem tlakové výše táhnoucí se diagonálně Evropou od jihozápadu na severovýchod. Situace je to nikoli neznámá, v roce 2018 toto přetrvávalo téměř celé léto a postaralo se o veliké sucho. Tentokrát se zdá, že proměnlivost globální cirkulace je zachována, takže tu situaci postupně zas vystřídá něco jiného. Teploty pomalu stoupají, ale ráno bylo dnes ještě chladné, minimum pod deset.


4. srpna 2020: V neděli se nad naším územím začala vlnit studená fronta a tento stav trvá do dneška. Fronta přináší bohaté srážky na celé území. Modely frontu předpokládaly, ovšem například Aladin její rozsah a celkové množství srážek zpočátku dosti podceňoval.


1. srpna 2020: Máme potvrzeno, že letošní červenec byl s průměrnou teplotou 17,8°C nejchladnější za dobu mých měření v Liberci.


1. srpna 2020: Příjemné letní počasí pokračuje, zejména u nás na severu, kde odpolední teploty vrcholí kolem pětadvaceti. My jsme však na jihu v Písku a tady je o poznání tepleji, odpoledne i třicítka včera asi padla. Bydlíme v podkrovním apartmánu nad italskou restaurací přímo pod věží. Máme silničky, jak jinak. Ve čtvrtek jsme byli na Zvíkově a v Týnu nad Vltavou, přičemž jsme cestou zkontrolovali Jirkovi jeho "ostrovecké panství". Včera jsme težiště výletního okruhu přesunuli trochu na západ a naštívíli jsme kromě jiného tábor v Lučkovicích, kde jsem několikrát jako dítě pobýval, Bělčice, Blatnou a Strakonice. Včera už bylo odpoledne vedro veliké a po 100km jsme byli rádi, když jsme se mohli konečně vnitřně zchladit pěkně studeným zrzavým ionťákem. Dneska bylo o další stupeň nebo dva tepleji a na kolo už se nám nechtělo, tak jsme jeli vlakem do Prachatic a vyšlápli si na Libín do lanového parku. Cestou zpátky na vlak jsme se zastavili uhasit žízeň v oblíbeném pivovárku v Prachaticích a taky na parkánech, kde měli v mobilním baru výbornou kávu a byl tam krásný klídek. Večer jsme pak v Písku absolvovali komentovanou prohlídku města, což nebylo vůbec špatné. Průvodce byl šikovný chlapík, který nejen znal historii ale dal nám i různé praktické rady.


26. července 2020: Pátek a sobota už byly teplé (nikoli horké) letní dny. Příjemné počasí. Včera jsme měli v plánu objet na silničce okruh přes Výpřež, Jablonné, Luckendorf a Hrádek a vykoupat se na Kristýně. Jenže osud to vzal do vlastních rukou a nedojeli jsme tam. Ráďa měla čtyři defekty a celkem šestkrát jsem sundaval a nasazoval plášť. Nakonec jsem zjistil, že příčinou jsou trhliny v bocích plášťů Schwalbe Durano. Zajímavé však bylo, že se udělaly nezávisle na dvou různých kolech, z toho jedno bylo rezervní a téměř nejeté. Zjevně to byly výrobní zmetky :-(. Nakonec jsem musel jet do Cyklopointu pro nové pláště i duše zatímco Ráďa čekala v Horním Hanychově :-). Výsledek byl tři hodiny zpoždění a tudíž bylo třeba trasu trochu zkrátit.
Dneska přechází naše území od jihozápadu fronta a jak to tak bývá s frontami od jihozápadu, nemá nejmenší chuť dojít až k nám. Přitom by už zase trochu deště bylo potřeba.


21. července 2020: Určujícím tlakovým útvarem se stále Azorská výše, která se usadila tam, kde má být, avšak stále dokola vystrkuje svůj výběžek nad Francii. Po jeho přední straně se pak stále dokola opakuje situace, kdy k nám od severozápadu proudí poměrně chladný a vlhký vzduch a toto je jen chvílemi přerušeno teplejším obdobím jako kupříkladu tento víkend. Počasí tedy není nijak extrémní a pisálkové těžko hledají témata, v nichž by se mohli šťourat. Nicméně bude asi letošní červenec jeden z nejchladnějších (aspoň na některých místech) za poslední roky a je jen otázka, kdy někdo z nich tohle téma objeví ;-).


18. července 2020: Večer se vyjasnilo, tak jsem jel ještě jednou fotit kometu. Tentokrát ale do Hrabětic, protože jsem chtěl mít co nejtmavší pozadí. Přestože jasnost komety za těch pět dní klesla, fotky se díky tmavšímu pozadí povedly ještě lépe než v neděli. Kromě širokoúhlého záběru jsem tentokrát udělal i detail pomocí kinofilmového telete 135mm nasazeného přes redukci.


16. července 2020: Po postupném mírném oteplení přišla včera večer od severozápadu další fronta a přinesla déšť. Ochlazení se projeví až na odpoledních teplotách, protože v noci bylo naopak díky oblačnosti tepleji.


13. července 2020: Víkend byl v severozápadním proudění polojasný až oblačný a velmi chladný. Odpoledne stěží dvacet, to jen když svítilo slunce. V noci bylo jasno a ranní teploty padaly k pěti stupňům. Počítám, že v mrazových kotlinách určitě padaly pod nulu. Večerní vyjasnění jsme včera využili k pozorovaní a focení teprve nedávno objevené komety "Neowise". Ze silnice těsně pod vrcholem Ještědu byla vidět krásně, i když byla nízko nad obzorem. Chvíli jsme ji hledali, než ji Ráďa našla..


11. července 2020: Včera vyvrcholil příliv teplého vzduchu. Bylo pěkně teplíčko, ale na kolo fajn, teda až na již obligátní silný západní vítr. Podmínky na silničku jsou tady opravdu skvělé, silnice dobré, člověk se nemusí bát naplánovat okruh po "trojkách". A i většina "dvojek" má malý provoz. A ta krásná krajina.. to není zem, to je zahrádka :-). Objeli jsme kolečko přes Hradec, Deštnou, Kamenici a Cerekev. V Kamenici jsme dotankovali tu jejich luxusní APA 10°, dva kousky padly a nohy vůbec neztuhly. Jel jsem se na závěr ještě podívat na rybník Hejtman, kde silnice vede po úzké hrázi oddělující dva rybníky a vytváří krásné zákoutí plné vodních ptáků. Večer pak přišla bouřka a za ní mohutné srážkové pásmo, ze kterého pršelo celou noc i dopoledne.


9. července 2020: Ráno bylo zataženo, mokro, ale poměrně teplo. Výrazné teplotní rozhraní totiž odděluje chladný vzduch na severu (u nás dnes odpoledne jen asi 16°C) od teplého na jihu. Kolem poledne se udělalo polojasno a slunce ještě víc vzduch ohřálo. Byli jsme se proběhnout na Javořici, kde bylo trochu skleníkovo, a pak jsme se vykoupali v krásné vodě Velkého Pařezitého rybníka, která svou barvou připomínala vodu v Bedřichovské přehradě.


8. července 2020: V západním proudění se za pondělní frontou rozšířil výběžek vyššího tlaku a počasí se začalo zlepšovat. Stále je však chladno a silný západní vítr, proti kterému jsme se včera vraceli 40km z Telče a Dačic. Dneska jsme jeli na Staňkov k Sumečkovi na candáta a to znamenalo se proti němu probíjet dalších 40km do Chlumu u Třeboně. Vrátit jsme se stihli těsně před tím, než přišla další fronta a začalo pršet.


6. července 2020: Konečně máme dovolenou a od pátku jsme u Novotných "na Mutince". Sobota a neděle bylo díky výběžku vysokého tlaku celkem ideální počasí, příjemně teplé, prostě letní. V sobotu jsme se krásně projeli na kole do Slavonic a až na několik krátkých úseků jsme si užívali krásný asfalt. Nejlepší úsek byl napříč Českou Kanadou ze Slavonic přes Matějovec do Klenové. Včera bylo tepleji a šli jsme pěšky (já běžecky) do Ratmírova a podél Hamerského potoka do Jindřiše. Zpět pak úzkorozchodnou lokálkou. Zase jsem přišel o kšiltovku, jak jsem se vykláněl z okna a kochal se krajinou. Dnes přecházela studená fronta, fičelo jak sviň a trochu pršelo. Na kolo to rozhodně nebylo a tak jsme vyrazili aspoň do Hradce do města. Aplovi a Novotní dneska odjeli domů a zůstali jsme tu sami.


2. července 2020: Dnešní noc byla zvláštní. Byla teplá, ale to by samo o sobě zvláštní nebylo. Podivný byl průběh teploty. Večer začala teplota klesat, ale kolem jedenácté, když spadla na asi dvacet, začala opět stoupat a kolem jedné v noci atakovala znovu hodnotu 25°C. Současně při tom výrazně zesílil vítr. Pak se teprve umoudřila a začala, jak se sluší a patří, padat k ranní hodnotě kolem 16°C. Nárůst teploty v noci lze obvykle vysvětlit zakrytím oblohy oblačností, ale na teplotu téměř shodnou, jako odpolední maximum, to není obyklé. Zajímavý jev to byl, ale spát se vedrem nedalo.


29. června 2020: V souvislosti se suchem na počátku jara jsme volali po obnovení klasiky, to jest západní nebo severozápadní cyklonální situace. Teď to tu máme a prší z toho pěkně. Ještě o víkendu to ale bylo jinak a dalo by se o něm říct, že byl první letní. Teploty šplhaly přes pětadvacet a lákalo to k vykoupání. Na Javorníku byla voda příjemná, zato Jablonecká přehrada k namočení vůbec nelákala. Vyskoká vlhkost vzduchu se starala o odpolední bouřky.


25. června 2020: A když je zmíněná cyklóna pouze ve výšce, Aladin je úplně vedle. V každém běhu počítá něco jiného a nakonec je stejně mimo. Jako včera. Zdálo se, že od severu k nám zasáhnou srážky jen okrajem a místo toho pršelo celé odpoledne a pak i v noci.


22. června 2020: Vypadá to, jako by se rodil nový fenomén - ukrajinská cyklóna. Když už ne v přízemní vrstvě, tak aspoň ve vyšších vrstvách atmosféry.


21. června 2020: Včera večer opět pršet začalo a vydrželo to dalších 20 hodin, ale intenzita byla nižší. Přesto se na v nasyceném povodí vytvořila druhá povodňová vlna. Dnes večer přestalo opět pršet a asi to aspoň do půlky týdne vydrží. Povodně se snad obešly bez větších škod.


20. června 2020: Na severní straně Jizerek jsou překročené třetí stupně povodňové aktivity, na Smědavě za 24h spadlo přes 100mm srážek. U nás to je "jen" 28mm a Nisa je "jen" na prvním stupni. Ale teď odpoledne už přestalo pršet.


19. června 2020: Usedavě prší už od rána. Rozsáhlé srážkové pásmo nad celou republikou je téměř bez pohybu. Pro doplnění podzemních vod ideální. Pro dobrou náladu už je to horší.


18. června 2020: Nad Ukrajinou stále přetrvává tlaková níže, jejíž vliv zasahuje až do střední Evropy. Od východu tak přicházejí stále další a další konvektivní srážky. Nejsou rovnoměrně rozložené, takže u nás od neděle nepršelo, ale jižní polovina republiky si to užívá. My si to, aspoň podle Aladina, budeme užívat ode dneška až do neděle, protože na meteogramu jsou od dnešního večera jen samé modré sloupce jeden vedle druhého.


14. června 2020: Včera zasáhly severní polovinu území další přívalové lijáky s kroupami. Během necelé hodiny spadlo 12mm.


12. června 2020: Dvanáctý červen bude u nás letos první den, který bude možné považovat za letní. A to nejen čistě meteorologicky vzato (t.j. že odpolední maximum dosáhne aspoň 25°C, ale i pocitově. Dneska je prostě teplo. A trochu dusno, vlhkosti je ve vzduchové hmotě dost, takže bouřky určitě někde budou. Aktualizace večer: Bouřek bylo v severní polovině republiky spousta, Aladin neměl ani tušení, co jich bude. Během půl hodiny spadlo u nás 6 mm srážek.


10. června 2020: Bohatá srážková činnost se odehrává nad jižní polovinou území, k nám nezasahuje. To ale neznamená, že by u nás bylo hezky. Je nadále šedivo a spíš syrovo.


8. června 2020: Přívětivým se současné počasí dá nazvat stěží. Slunce skoro nevidět, rosný bod vysoko, v lese jak v prádelně a občas přeháňky. Dnes v noci místo přeháněk zasáhla celé území fronta s celoplošnými poměrně vydatnými srážkami. Tlak, snad aby srovnal průměr vyhnaný v březnu a dubnu do výšin, se drží nízko.


5. června 2020: Konstelace tlakových útvarů se po dlouhé době změnila. Celá střední Evropa je pod vlivem tlakové níže se středem nad Dánskem, která k nám lifruje vlhký oceánský vzduch. Je zataženo, vlhko a občas prší.


2. června 2020: Květnová průměrná teplota byla 11°C, což je zatím nejméně za dobu měření v Liberci. Ale kupodivu se letošní květen dělí o své prvenství s loňským, na což si nějak nevzpomínám.. Tak jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet v červnu, jestli budou podobnosti pokračovat. Pokud ano, pak by nás čekal naopak velmi teplý červen.. zatím ale setrvává níže nad Ukrajinou a vše pokračuje v principu stejně jako celý minulý týden.


30. května 2020: Situace je v podstatě beze změny, snad jen že oblast nízkého tlaku se na Ukrajinou objevila už i v přízemní vrstvě a pohybuje se trochu retrográdně, takže do východní poloviny republiky opět srážky přináší. K nám ne, jen zůstává "zima jak v Rusku". Dneska při výletu do Jizerek jsem promrzl jako už dlouho ne. Mrazy z první poloviny května zřejmě spálily v horách čerstvě vyrašené listy buků, takže tam teď místo svěží zelené často převládá hnědá barva.


28. května 2020: K ránu přecházela další fronta spojená s výškovou brázdou na východě.


27. května 2020: V přízemní vrstvě jsme pod vlivem mohutné anticyklony nad západní Evropou, ale ve vyšších výškách k nám stále zasahuje výšková cyklona, která se pomalu stěhuje víc na východ. Už nepřináší srážky, ale mezi oběma útvary to stále fičí hodně studeně.


25. května 2020: Přestože přízemní tlakové pole by tomu vůbec nenasvědčovalo, protože tlak 1030hPa se srážkami obvykle spojený nebývá, máme za sebou třetí den poměrně vydatných srážek. Až z obrázku popisujícího vyšší vrstvy atmosféry je vidět, že k nám proudí od severu chladný a vlhký vzduch, jehož následkem jsou desítky více či méně intenzivních přeháněk ženoucích se k nám se severu. Dnes za 24h už 11mm a celkem za květen se tak bilance nakonec možná přiblíží průměru, neboť už máme skoro 70mm.


23. května 2020: Po necelých dvou týdnech tu máme konečně další frontální vydatnější déšť. Bohužel se trefil do víkendu, ale čert to vem, hlavně když konečně prší.


18. května 2020: Poměrně chladno, relativně slunečno a sucho. Takové je počasí posledních dnů na rozhraní pásu vysokého tlaku nad střední Evropou a pásu anicyklón putujících od západu na východ severní drahou přes Skandinávii a dodávajících studený, leč suchý vzduch.


14. května 2020: Situace je poměrně komplikovaná. Nad Altlantikem je znovu a opět high-over-low a k nám z toho low zasahuje od jihozápadu brázda, ve které leží fronta. Na většinu území přinesla včera další déšť, u nás bohužel jen symbolicky. Vyskytl se u nás při ní zase ten jev, kdy radar ukazuje zelené odrazy a přitom neprší. Od severu pak zasahuje ve vyšších vrstvách níže, která by dnes mohla naopak jen k nám, díky orografii, něco přinést... Když teď píšu tento text, tak mám dojem, že se opakuju stále dokola. Ale nejsem to já, je to počasí, kdo se opakuje.


12. května 2020: Ráno bylo na nule a díky vyjasnění byly dešťové kapky na autech zmrzlé. Na horách bylo mezi -2°C na Bedřichově a -6°C na Sněžce. A všude leželo aspoň 10cm sněhu.


11. května 2020: Dnes dopoledne bylo ještě poměrně teplo, ale potom se začalo ochlazovat a odpoledne se přidal intenzivní déšť a silné poryvy větru. Déšť podobné intenzity jsme tu neměli už velmi dlouho. Teplotní rozhraní je velice výrazné, takže na jižní Moravě je teď večer ještě 21°C, na Klínovci je -2°C.


9. května 2020: Máme za sebou dva relativně teplé a slunečné dny. Dnešek přinesl na většinu území konvektivní srážky na jakémsi pásu instability táhnoucím se napříč republikou od západu na východ, nám se to ale opět zcela vyhnulo. Uvidíme, jestli zítra bude situace stejná nebo se to posune víc na sever. Každopádně u nás čekáme frontu v pondělí večer a měla by být výrazná, opět s brutálním ochlazením, takže není vyloučeno, že v úterý ráno se dočkáme sněhové břečky. Uvidíme.


7. května 2020: Srážková epizoda skončila, počítadlo se zastavilo na 19mm. Cirkulace od severu přináší velmi nízké teploty a na mnoha místech je ráno pod nulou. V mrazových kotlinách na Šumavě bylo včera dokonce -10°C;.


5. května 2020: Rozložení tlakových útvarů v přízemní vrstvě se vrátilo zpět ke stavu, ve kterém se nacházelo od konce února téměř stále, tedy ke stavu "high-over-low", kdy jsou tlakové útvary jakoby přehozené, tedy nad Azorami je níže a nad Islandem výše. Cirkulace je pak prapodivná a do střední Evropy se nedostane oceánský vzduch a tím pádem ani srážky. Jenže teď je to přece trochu jiné, protože ve vyšších vrstvách atmosféry je situace odlišná a jsme pod vlivem výškové cyklony nad jižní Skandinávií. Tím pádem můžeme ještě nejaký déšť očekávat. Zatím ho v této srážkové epizodě spadlo 18mm.


2. května 2020: Orografický efekt se projevil, takže včera odpoledne a v noci dostával sever našeho území větší porce srážek a celkem jsme od pátku dostali dávku 14mm, což už aspoň z hlediska půdní vlhkosti není málo. Díky nízkým teplotám je navíc malý výpar, takže to v té půdě chvíli vyrdží.


2. května 2020: Cyklonální situace trvá a několik milimetrů srážek jsme nakonec dostali přidělěno i my. I to málo stačilo, aby příroda pookřála. Uvidíme, co přinese dnešek a zítřek, neboť proudění se stočilo k severozápadu a mohl by se trochu projevit orografický efekt našich hor.


29. dubna 2020: Dnes přes naše území přechází fronta a přináší déšť. Jelikož je to ale od jihozápadu, severozápadní oblasti včetně nás to úplně míjí.


27. dubna 2020: Dominance tlakových výší se sice narušila, ale zatím to pro nás nemá žádný efekt. V sobotu k nám od severu vpadl studený vzduch, ale zřejmě neobsahoval dost vlhkosti aby přinesl víc než zataženou oblohu a několik kapek deště. Čekáme, co se bude dít v západním proudění, které by se od od zítřka mělo ustavit. Snad se srážky zas nebudou Liberci vyhýbat jako čert kříži.


24. dubna 2020: Svitla nám naděje, že se příští týden odehraje v režii cyklonální aktivity a to nám přinese aspoň trochu tak moc potřebného deště.


22. dubna 2020: Severovýchodní proudění: sucho jako troud, jasno, ráno mráz. Odpoledne schíza, protože ve stínu je zima a na slunci horko. Tak jde den po dni, jeden jako druhý. Večer a zas.ráno.


19. dubna 2020: Po dalším týdnu hospodaření blokující anticklóny na severozápadě se přecejen nad naší republikou včera a dnes v noci objevily na frontálním rozhraní táhnoucím se podél padesáté rovnoběžky srážky. Nebyl vůbec zanedbatelné, ale k nám se nedostaly, protože zmíněná anticyklóna ihned regeneruje a nedovolí srážkovému pásmu postoupit víc na sever.



14. dubna 2020: Za frontou, přestože tlak okamžitě roste, se vytvořily ještě nějaké přeháňky a jelikož teplota spadla na nulu, byl ráno poprašek prachového sněhu.


13. dubna 2020: V sobotu a neděli se stihlo zase oteplit na odpolední maxima přes dvacet a dnes v noci a během dne následovala opět od severu fronta, tentokrát s výraznějšími projevy. Tvořily se konvektivní přeháňky, víc jich ale bylo v jižní polovině republiky. U nás něco málo taky spadlo, asi 2mm. Foukal silný vítr a ochladilo se.


11. dubna 2020: Proudění se nakrátko stočilo k severu, jako již poněkolikáté v této epizodě. Schéma se prostě opakuje stále dokola, Výše sedí nad Evropou, teploty postupně stoupají, a jednou za týden přijde oklikou od severu slabá fronta, na které spadne pár sněhových vloček případně kapek deště. Nebo taky ne, jako například na té poslední předevčítem večer. Trochu víc oblačnosti a šmytec, to bylo všechno.


8. dubna 2020: Jasno, slunečno, teplo, sucho. Odpolední teploty už druhý den stoupají přes dvacet, dnešní maximum 23,5°C. Model sice slibuje změnu směrem k cyklonálnějšímu charakteru počasí a já mu chci věřit, jenže on zřejmě sám neví, co má počítat.. takže spíš jen doufám, že déšť přijde.


3. dubna 2020: Evropa jako by se poslední dva roky stala domovem anticyklón. Co to způsobuje je asi zbytečné psát.


2. dubna 2020: Poslední skialpový výlet. Sice jen v Krkonoších, ale pánbůh zaplať aspoň za to. Bylo krásně a v horních partiích místy i trochu prašanu.


31. března 2020: Trochu nasněžilo, spíš symbolicky, tak do 2mm. Ale sníh ve stínu vydržel na zahradě celý den a dnes ráno v chumelenici to vypadalo jako v zimě. Co jsme neměli v lednu, máme na konci března.



29. března 2020: Jestli budou nějaké srážky, to se zatím neví. Ale skutečně se výrazně ochladilo, od severu fičí ledový vítr a je zataženo. Srážek ale nejspíš nebude moc a mám trochu obavu, že ve výhledu modelu se začínají objevovat stejné vzory pohybu a rozložení tlakových útvarů, které minulé dva roky způsobily veliké sucho. Kéž se tahle situace letos neopakuje.


27. března 2020: Anticyklona opanuje počasí ve střední Evropě. Rána jsou stále chladná, ale teplota se postupně zvyšuje. O víkendu bychom měli dostat od severu po přední straně další anticyklony nad Británií další dávku studeného vzduchu a snad i vlhčího, takže možná bude opět trochu sněžit.


23. března 2020: Dnes ráno -9°C, Jizerka -16°C. Přestože zima už skončila, u nás jsme dneska ráno naměřili pravděpodobně nejnižší teplotu této zimní sezóny.



22. března 2020: Jak model spočítal, tak se i stalo. Z Ruska k nám fouká studený vzduch, takže ranní minimum u nás pokleslo na -5°C. Přestože je vzduch ze Sibiře, je něm dost vlhkosti, takže během dne bylo spousta malých sněhových přeháněk střídaných slunečnými chvílemi. Na horách moc vlídno nebylo, mlha, foukal silný vítr a teplota mínus deset. Takže opakování skialpového výšlapu v Rokytnici se nekonalo a místo toho jsme si aspoň šli podle loňské mapy zaběhnout Jarní skály, když už holt ty letoší nebudou.


19. března 2020: Silné mrazy k nám v zimě přináší situace, kdy je nad evropskou částí Ruska tlaková výše. Letos v zimě taková situace nenastala ani jednou. Počínaje prvním jarním dnem se jí však dočkáme, takže místo současného teplého počasí, v němž odpolední teploty překračují 15°C, se dočkáme opět mrazů, minimálně v noci. A taky opět nějakého sněžení.



18. března 2020: Teplý slunečný den, ideální k první jarní projížďce na silničce.


16. března 2020: Anticyklóna se opravdu dostavila, s ní slunečné a větrné počasí. Jelikož jsme kvůli nouzovému stavu vyhlášenému následkem celosvětové epidemie nové nakažlivé respirační nemoci nemohli vyrazit na skialpy do Rakouska, vyrazili jsme aspoň do Krkonoš. V sobotu na běžkách s pásy do západních Krkonoš a v neděli do osiřelého skiareálu v Rokytnici. Teda ona tak úplně osiřelý nebyl, protože na skialpech jsme tam rozhodně nebyli jediní. Ale proti tomu cirkusu, který by tam byl za normálních okolností, to byl naprostý klid. Vyšplhali jsme přes Dvoračky až na Kotel a pak jeli po naprosto luxusím firnu sjezdovkou dolů.


13. března 2020: Zatímco včera dopoledne padaly ve vrcholícím přlivu teplého vzduchu od jihozápadu rekordy (u nás skoro 15°C, na jihu Moravy 21°C) odpoledne za frontou se prudce ochladilo a dnes ráno v chladném severním proudění přecházely bouře polystyrenových kuliček. Nebude to mít ale dlouhého trvání a čeká nás o víkendu anticyklóna.


9. března 2020: Víkend přinesl opět podobné schéma počasí jako ty předešlé. V sobotu déšť, ve vyšších polohách sněžení, a v neděli ve výběžku vyššího tlaku slunečno a teplo. Byli jsme v Krkonoších, kde ráno bylo azuro ale kolem poledne se přihnala mlha udělala spolu v větrem hnusnou sibiř. Později odpoledne se zas rozpustila, vítr se utišil a v zapadlých koutech hor bylo nádherně ticho a klidno. Túru jsme tentokrát pojali jako skialp na běžkách a bylo to fajn, na pásech se i po rovině jelo docela dobře a nemám natažená třísla jako minulý týden ;-).


4. března 2020: Pomalu jsme si za poslední dva roky odvykli dnům, které by od rána do večera propršely. Přesně takový byl ale ten včerejší. Je to dobře, i když mohlo být chladněji a ještě nasněžit. Na horách naštěstí částečně sněžilo, takže podmíky se sice nezlepšily ale snad ani nezhoršily. V noci se vyjasnilo a tak ráno byl po dlouhé době mráz.


1. března 2020: Včera to ještě vypadalo jako v zimě, ráno chumelilo i v Liberci, všude ležel sníh a na horách připadlo dalších deset centimetrů. Jenže dneska už je zase jaro a o deset stupňů tepleji. Únor máme za sebou a když bychom ho měli zhodnotit, tak to nebyl zimní měsíc. V Liberci v podstatě vůbec nemrzlo. Průměrná teplota +4°C byla o 1,1°C vyšší než dosud nejteplejší únor v mém měření v roce 2014. Ten rok ale nebyl sníh ani na horách a vůbec se nelyžovalo, zatímco letos se to na horách aspoň trochu střídalo a nějaký sníh byl, takže každý týden se našly dny, kdy se dalo vyrazit na běžky. A jedno pozitivní únor přinesl - srážky. Byly lehce nadprůměrné a trochu se tak dorovnal deficit způsobený zcela suchým lednem. Dneska v bylo při běhu ve skalách kolem Valdštejna zase pěkně blátivo ;-).


28. února 2020: Zas jako na houpačce. Jsme ve "studeném sektoru" a od středy zas nějaký sníh připadl, takže se včera odpoledne dalo pěkně projet. Ale sněhu ubylo těmi slejváky hodně. Proti sobotě tak 20cm odtálo a 5-10cm zase připadlo.


24. února 2020: Na poslední frontě se včera pozdě večer přihnala opět vichřice s nárazy 20m/s, jako už několikátou neděli za sebou. Během dvou hodin na ní spadla teplota z 12°C na 4°C.



23. února 2020: Byli jsme na Mariánskohorských boudách a v sobotu jsme s Jonášem vyrazili na běžkách na Jizerku. Ráno bylo krásně, lehce po nulou a sníh jiskřil. Vydrželo to až do oběda, kdy někdo otočil vypínačem a během půl hodiny se tak o dva stupně oteplilo, takže sníh začal vrzat. Ale i odpoledne bylo pořád celkem fajn, takže jsme skejtem objeli celé východní Jizerky, skoro 50km. Já jsem si pak ještě nalepil na lyže pásy a vyšplhal krásnou stopou na Milíř. Byl to tam nádherné černobílé ticho a mraky teplé fronty nad Jizerou vypadaly skoro strašidelně. Když jsem se vracel, začalo trochu pršet. V noci pak začalo na studené frontě pršet pořádně a lilo celý dnešní den. Nezbývalo než hned dopoledne za vydatného deště takticky ustoupit do předem připravených pozic na parkovišti na Mariánské Hoře.



20. února 2020: A zase se nám včera ochladilo a k tomu spadlo pár milimetrů srážek, takže na horách připadlo trochu sněhu. Za frontou se vyjasnilo a tak ráno na běžkách bylo luxusní, zase jednou jsem měl pocit, že je únor a ne duben.


17. února 2020: Na jihozápadě Čech dnes teplota dosáhla 18°C. Co k tomu dodat..


15. února 2020: Počasí poslední doby, snad by se dalo říct několika let, se vyznačuje tím, že se meteorologické situace nestřídají. Jeden typ cirkulace se sveřepě opakuje stále dokola týdny i měsíce. Výsledkem pak jsou různé extrémy, jako zcela suché léto nebo zima bez mrazů. Důvodem toho drhého je teď fakt, že se stále dokola opakuje situace Wa, tedy že někde u severních břehů Kanady vznikají velmi hluboké níže jedna za druhou a pak putují mírně jihozápadním směrem přes Atlantik nad Evropu aby se následně odrazily jako míč od pásu vyššího tlaku nad Středozemím na severovýchod do evropské části Ruska.



13. února 2020: Sněhová vánice, přeháňka polystyrenových kuliček, slunce - to vše se včera střídalo v desetiminutových intervalech. Prostě aprílové počasí v únoru.


11. února 2020: Průběh počasí v silném severozápadním proudění je jak na houpačce. Chvíli chumelenice, chvíli slejvák, chvíli klidno a chvíli vichřice. Tlak i teplota lítá nahoru a dolů. Všeobecně se ale zase trochu ochlazuje a na hory se vrací sněžení.


10. února 2020: Sabina u nás vypadá hůř na obrázku synoptické analýzy než ve skutečnosti. V noci sice foukalo, ale zas že by to byl nějakej extrém, to teda ne. I první okluze přešla celekem bez povšimnutí, až ta druhá ráno byla hodně výrazná, fouklo na ní opravdu pořádně a slejvák taktéž stál za to. Něco jako výrazná letní bouřka, ale blesky zaznamenány u nás nebyly.


8. února 2020: Na Jizerkách napadlo tak 20-40cm nového sněhu a díky anticyklóně, která nás na chvíli navštívila, jsme si ten sníh mohli dneska z krásného a slunečného počasí opět v Jakuzsycích užít. Je však vidět, že mrzne jen velmi málo a nový sníh padal často do promáčeného terénu, takže na některých místech vedlejších tratí, kde není zpevněný podklad, je situace i přes relativně dost sněhu špatná a nedá se upravovat. Zítra nás čeká další vzrůšo, neboť by nás měl zasáhnout orkán způsobený tlakovou níží Sabine se středem 940hPa nad Severním mořem.


5. února 2020: V noci sněžilo a k ránu se přidala vichřice. Neochladilo se ale tak, jak bych býval čekal, protože se anicyklóně nechce vysunout víc na sever. Vzduchová hnota se k nám tedy dostává sice od severu, ale původem není ze severu ale ze západu z Atlantiku a jen "oběhne" zmíněnou výši přes střední Skandinávii. Je tedy těsně nad nulou a sníh je mokrý. Na zahradě ho ráno leželo asi 5cm.


4. února 2020: Přímo přes naše území dnes přechází tlaková níže a přináší další srážky. Zatímco v noci ještě do parapetu bubnoval déšť, ráno už sněžilo. Sníh byl v Liberci mokrý a tál hned při dopadu, ale na horách určitě zůstává ležet.


3. února 2020: Máme za sebou velmi teplý, větrný a deštivý víkend. Od páteční půlnoci do dneška spadlo 15mm srážek. Pršelo bohužel i v nejvyšších polohách, takže se sněhem to asi dost zamávalo a je otázka, jestli sněžení, které má přijít od zítřka, dokáže situaci napravit, aby se o víkendu dalo lyžovat.


31. ledna 2020: Včera večer jsem ještě stihl docela pěkně se projet na běžkách. V Bedřichově už sice bylo lehce nad nulou a sníh mokrý a umydlený, dál v horách to ale bylo super, jelo to rychle a bylo příjemně. Trocha nového sněhu zakryla i problémová místa na Točně a Máří, takže se dalo jet všude. V noci začalo pršet a brutálně se oteplovat a dneska je venku přes deset stupňů.


29. ledna 2020: Na dnešní den předpovídal model GFS před deseti dny výrazně zimní severní cyklonální situaci. Později se to trochu měnilo, ale jádro pudla, to jest výrazná cyklóna, ve výhledu zůstávala. Dnes máme devětadvacátého a když se podíváme na situaci, je třeba přiznat, že se model v hrubých rysech trefil. Situace sice vrcholila už včera, tedy o den dříve, ale oba předpovídané jevy tam byly. Výrazná cyklóna, ochlazení a srážky. Dá se říct, že výsledek je vlastně něco mezi původní verzí z devatenáctého, která předpokládala silné ochlazení, a verzí z jedenadvacátého, přičemž blíž má k té druhé. Momentálně se má věc tak, že na hory připadlo pár centimetrů sněhu a snad dnes a zítra ještě něco připadne.


27. ledna 2020: Inverzní počasí pokračovalo i o víkendu, takže bylo potřeba uniknout na hřebeny hor. Při výstupu na skialpech na Szrenicu jsme lyže sice museli chvílemi nést, ale sjezd do Harrachova byl celkem fajn. A včerejší podvečerní skate v Jakuzsycích byl zatím nejlepší svezení letošní (ne)sezóny.


24. ledna 2020: Inverze jako prase, v Peci pod Sněžkou je -7°C, zatímco na Sněžce +2°C. K tomu samozřejmě všude kromě hřebenů Krkonoš leží hnusná deka.


23. ledna 2020: Včera nás od severu lízla rozpadající se studená fronta. Ačkoli bylo kolem nuly a na horách mrzlo, srážky nebyly ve formě sněhu ale deště nebo spíš mrholení a vytvořila se ledovka. Dneska jsem ráno zkusil zajet do Jakuszyc, neboť hoši od Biegu Piastow poctivě každý den upravují tu část tras, kde je jakž takž sníh. Chytil jsem čerstvý manšestr, což byla klika, protože kam nevjela rolba, byly tratě totální led. Vůbec se nedalo odrazit. Na upravených částech to většinou bylo dobré, i když i tam v některých místech byla uprostřed ledová plotna, kterou ani rolba nerozbila. Na letošní podmínky to ale bylo docela fajn sklouznutí.



21. ledna 2020: V neděli nakonec na horách asi 5cm sněhu napadlo, takže to tam aspoň trochu jako v zimě vypadalo. Jinak vládne anticyklóna, přičemž hodnota tlaku je velmi vysoká, kolem 1045hPa. Vyhlídky jsou bídné, model neví, co by si počal a počítá páté přes deváté. Všeobecně v tom zmatku ale je cítit stále stejný trend. Už už to vypadá, že nás zasáhne od severozápadu nebo severu nějaká sněhová cyklóna, jenže ona pak najednou místo pokračování k jihovýchodu se tak nějak odrazí a "vyběhne" k severovýchodu. Pro srovnání: takhle model vidí situaci na 29. ledna dneska.



19. ledna 2020: K situaci, kterou model začal předpovídat před deseti dny, skutečně došlo a trefilo se to celkem dobře. Tlaková výše je nad Británií a po její přední straně se ochladilo. Ale zas ne tolik, kolik bych čekal, a u nás ani nenasněžil, na rozdíl od východních částí republiky, žádný nový sníh. Takže lyžovat se i nadále nedá a na zahradě kvete petrklíč a na květ vyrážejí sněženky a hyacint.


14. ledna 2020: Náznak možné změny cirkulace, který se v modelu objevil minulý týden, zřejmě skutečně dojde naplnění, bohužel jen částečně. K ochlazení a nějakému sněžení asi o víkendu dojde, ale jednak se anticyklóna nevysune tak na sever, jak to vypadalo a následné východní proudění nebude mít dlouhého trvání. Nicméně na další víkend, to jest poslední lednový, opět model GFS slibuje změnu, a tentokrát ještě výraznější než minule. Výše nad Británií a níže nad Skandinávií. Mezi nimi studený vzduch a sníh, sníh, sníh. Až by nás to mohlo mrzet...


12. ledna 2020: Ani dnes počasí ve městě moc zimu nepřipomínalo, i když ráno byla aspoň jinovatka. Včerejší sněžení přineslo jen poprašek, takže trápit se na lyžích nemělo smysl. Byli jsme na Ještědu, kde ta trocha sněhu aspoň navodila zimní atmosféru a když se k tomu nahoře přidala mlha a silný vítr, člověk měl při těch mínus dvou stupních pocit jak někde div ne na Sibiři.


9. ledna 2020: Na zvlněné frontě táhnoucí se střední Evropou podél izobar od západu k východu dnes intenzivně prší a to i v horských polohách. To málo sněhu, co tam nyní leží, tak dostane pořádně na frak. Je tady však jistá naděje, že na konci příštího týdne by přece mohlo dojít ke změně a sice že by se anticyklóna mohla přesunout nad Británii a po její přední straně by fouklo od severu a nasněžilo by. Posléze by se mohlo od severovýchodu ochladit ještě víc. Ale čert ví, jak to bude, model své představy o dlohodobějším vývoji situace mění každý den.


6. ledna 2020: Vypadá to, že nás zas bude trápit pás vysokého tlaku táhnoucí se z Atlantiku od jihozápadu na severovýchod někam na Ukrajinu a do Ruska. Podobně, jako tomu bylo v létě, vyhání ten zmetek srážkovou činnost nad Balt a Skandinávii a přináší spíš teplý vzduch. Ani jeden z těchto jevů nebude mít bohužel za následek zimní počasí a sníh aspoň na horách.


5. ledna 2020:
V sobotu odpoledne a v noci na neděli sněžilo. V nižších polohách sníh nedržel, ale na horách připadlo asi 10cm a stateční Poláci v Jakuszycích vyjeli s rolbou a upravili hned brzo ráno aspoň trasy, kde je pevný podklad. To naši borci z OPS asi ještě tou dobou spali, neboť na webu nebyla od nového roku ani čárka. Vydali jsme se tedy svézt odpoledne do Jakuszyc na skejty. Přes den tam muselo být peklo, protože ještě v půl čtvrté bylo na parkovišti téměř plno. Ale postupně se to vylidnilo a svezení bylo prima, i když jsme si museli odpusit veškeré oblíbené boční cesty kolem Samolotu a Cicha Rownia. Po setmění se vyjasnilo a měsíc šajnoval na cestu tak, že kromě úseků v lese se dalo jet se zhasnutou čelovkou. A ochladilo se na -7°C.


1. ledna 2020: Po včerejším přechodu fronty, která ale nepřinesla žádné srážky, se udělalo na Nový rok opět slunečné počasí. V nížinách bylo sice nad nulou, ale na horách se teplota držela pod bodem mrazu byla velmi dobrá viditelnost. Na Szrenici jsme šli pěšky, protože sněhu je málo a nebylo by jak potom sjet dolů. Respektive ono by to šlo, ale jedině přes Voseckou do Harrachova, což není žádná odměna za ten výšlap. Z polské strany nebylo víc než 15cm sněhu, na hřebeni to ještě bylo místy vyfoukané. Až kolem Vosecké a hlavně na Terrexu bylo sněhu víc, snad 30cm, takže to vypadalo jako v zimě.


29. prosince 2019: Mírné ochlazování pokračovalo a včera zůstala teplota i v Liberci pod nulou celý den. K tomu trochu sněžilo, takže venku je hezky bílo, i když je to jen poprašek. Na Jizerkách je už trochu sněhu, prý to je i projeté skůtrem, tak to odpoledne vyzkoušíme. Vlády se teď ujímá anticyklóna, která bude přes střední Evropu přecházet k východu, takže sníh se nečeká, ale aspoň bude hezky.


26. prosince 2019: Došlo už i na polystryrenové kuličky. Na Jestřebích horách byl dneska poprašek vlhkého sněhu.


25. prosince 2019: Tak už to není střední Itálie, teď je to spíš Británie nebo Irsko. Teploty šly trochu dolů, ale kromě nejvyšších poloh Krkonoš zůstávají stale nad nulou. Vliv Atlantiku je zřejmý. Připomíná to aprílové počasí, protože se střídají krátké slejváky s protrhanou oblohou. Když jsem dneska běžel na Čížkáče, tak jsem si připadal jako pod pokličkou. Kolem dokola bylo vidět modro a slunce, nade mnou byl jako poklička mrak a z něho celou dobu lilo jak z konve. Ale v dubnu bývá proudění chladnější a přeháňky bývají sněhové nebo spíš takové ty "polystyrenové" kuličky, což by bylo mnohem příjemnější.